Geplaatst op

Mijn auto start niet, hoe starten met startkabels

Mijn auto start niet wat kan ik doen? In dit artikel leg ik uit wat de mogelijke oorzaak is en wat u het beste kunt doen. Draait de motor helemaal niet als u probeert de starten en heeft u helemaal geen stroom meer, dan is de accu hoogstwaarschijnlijk leeg. Mogelijk heeft u de lichten aan laten staan of de deur op een kier waardoor de binnenverlichting aan heeft gestaan. Is het erg koud of heeft het gevroren dan kan ook zijn dat accu kapot is en niet meer werkt. Accu’s houden niet van kou! Het kan ook zijn dat de dynamo gewoon niet goed werkt en de accu niet meer oplaadt. In dit geval kunt u de auto op onderstaande manier starten. Hoort u de startmotor wel draaien zoals normaal maar slaat de auto niet aan, neem dan contact op met uw garage.

Benodigde tijd: 10 minuten

Hoe auto starten met startkabels

 1. Zoek iemand met een auto die kan helpen.

  Ik ga er vanuit dat u startkabels in de auto heeft. Zoek iemand met een auto die u kunt helpen. Is het de eerste keer dat je startkabels gaat aansluiten, geen zorgen. Volg de stappen en blijf kalm. Schrik niet van een vonkje bij het aansluiten van de kabel op de lege accu, dit is normaal.

 2. Zet alles uit

  Zet alle elektrische voorzieningen in de auto op uit. De radio, de airco, de verwarming etc. Draai het contact ook helemaal uit.

 3. Open de motorkap

  Linksonder het dashboard zit meestal een hendel om de motorkap te ontgrendelen. De motorkap springt nu een ietsje omhoog maar u kunt hem nog niet openen. Voel met uw hand onder de voorste rand van de motorkap totdat u een hendeltje voelt, u moet hierop drukken of aan trekken en daarna kunt u de motorkap helemaal openen. Eenmaal geopend blijven sommige motorkappen vanzelf open, andere moeten omhoog gehouden worden met een standaard. Deze standaard ligt vaak geklemd in een houdertje links of rechts langs de zijkant, u zet deze recht op en plaats hem dan met de gebogen uiteinde in de uitsparing die u ziet in de motorkap. Lukt dit allemaal niet, raadpleeg uw instructieboekje of vraag het even aan iemand. De auto die je te hulp is geschoten mag gewoon blijven draaien, wees wel voorzichtig en kijk uit voor draaiende onderdelen.

 4. Startkabels vastmaken en aansluiten op de accu

  We beginnen met de rode startkabel, die je alleen gebruikt om de twee +pluspolen van beide accu’s mee te verbinden. Schuif de rode plastic kap (als die aanwezig is) opzij. Nogmaals, schrik niet van een eventueel vonkje bij het plaatsen van de tweede klem, dit is normaal. De eerste keer is dit best spannend. omdat je niet weet wat er gaat gebeuren, geloof me er gebeurt niets. Je kunt de +pluspool mogelijk aan drie punten herkennen: 1)Het kapje op de pool is rood. 2)Naast de pool staat een plus in het plastic (Deze is doorgaans moeilijk te zien, gebruik eventueel een zaklamp of bekijk de foto hieronder voor een voorbeeld). 3) De +pluspool is iets groter ten opzichte van de -minpool. Zet de klem stevig op de +pluspool van de auto die jouw is komen helpen. Zorg dat de klem goed contact maakt en stevig vast zit. Doe hetzelfde met het andere eind van de rode startkabel op de +pluspool van jouw lege accu. Pak nu de zwarte kabel, zorg ervoor dat de blote klemmen van de rode en de zwarte kabels elkaar nooit raken. Plaats de zwarte kabel op de -minpool van de volle accu in de auto die je te hulp is geschoten. Plaats daarna de andere overgebleven klem stevig op de -minpool van jouw accu die leeg is. plus teken om de pluspool van de accu te herkennen

 5. De auto starten met behulp van de startkabels

  Nu de kabels zijn aangesloten en de te hulp geschoten auto nog draait, kun je de auto met de lege accu starten. Lukt dit wel? Ga naar stap 7. Lukt het niet? Ga naar stap 6.

 6. De auto start niet met behulp van de startkabels

  Start de auto helemaal niet, of draait de startmotor langzaam waardoor de auto niet start, probeer dan een van de volgende oplossingen? Laat de hulpauto een paar minuten draaien en probeer het nog eens. Als de hulpauto te klein is krijgt de lege accu niet genoeg stroom. U kunt iemand in de te hulp geschoten auto gas laten geven. Op die manier krijgt u meer stroom van de dynamo. Het kan zijn dat klemmen niet goed contact maken de polen, kijk ze even na en probeer ze er zo goed mogelijk op te zetten. Heeft u goedkope dunne startkabels gekocht, mogelijk hebben ze teveel weerstand. Zorg met dit soort zaken dat u goede spullen heeft, investeer in goede dikke kabels, u koopt deze voor het leven. Er zijn mogelijk ook andere problemen waardoor de auto niet start, neem contact op met uw garage of de ANWB.

 7. De auto is gestart, de startkabels losmaken en verwijderen

  Laat beide auto’s draaien en zet zowel de achterruitverwarming als de ventilator aan. Dit voorkomt mogelijke schade bij het losmaken van de kabels. Ga naar de auto die u heeft geholpen en maak eerste de zwarte -minkabel los van de -minpool op de hulpauto. Maak daarna de andere zwarte -minkabel los van de -minpool van je eigen auto die je zojuist gestart heb. Leg de kabel weg zonder de auto te raken en doe hetzelfde met de rode +pluskabel. Nu alle kabels zijn verwijderd kun je de kapjes terugplaatsen en de motorkap dicht doen van beide auto’s. Let op! Rijdt minimaal 15 á 20 min rond om de lege accu op te laden. Als u de auto meteen uitzet is de accu nog steeds leeg en zal hij niet starten. Hierna kunt u hem gerust uitzetten. U kunt de auto gewoon gebruiken vanaf nu zoals u dat altijd doet. Start de auto daarna weer niet dan is het probleem groter en mogelijk laadt de dynamo de accu niet goed bij. Neem contact op met uw garage. Terug naar boven